Избор на дограма

Множество хора си мислят, че изборът на подходяща дограма за дома, офиса, вилата, магазина и т.н., е нещо много трудно. Това обаче въобще не е така, защото в наши дни, на пазара има много качествени производители на дограма, които ще Ви изготвят оферти, между които да може да избирате. Окончателният избор зависи от предпочитанията и финансовите Ви възможности.

Възможностите за избор, относно материалът от който е изработена дограмата, са три – дървена, алуминиева или PVC. Всеки един от трите вида си има както предимства, така и недостатъци, и именно тях ще засегнем в тази тема.

Дървената дограма се използва рядко в наши дни. Това се дължи на нейното бързо износване, както и на слабата и ефективност при помещения, в които има влага. Не може да се монтира стъклопакет с различна дебелина на дървената дограма, а това я прави още по-непредпочитана в съвремието ни. Естествено, дървото има и своите положителни страни – материалът е естествен, а освен това осигурява и задържане на топлината в стаята.

Алуминиевата дограма е най-издръжлива, защото е неподатлива на атмосферни влияния. Тя може да бъде с прекъснат или с непрекъснат термомост. Първият профил осигурява по-добра защита от появата на конденз, поради PVC притурката в него, в сравнение с алуминиевата дограма с непрекъснат термомост.

PVC дограмата е най-предпочитана в наши дни. Профилите са олекотени, вероятността за поява на конденз е минимална, а освен това е и по-евтиният вариант на дограма. На пазара може да откриете български и немски качествени PVC профили, с помощта на които ще завършите интериора и екстериора на Вашата сграда, а и ще положите основата за една по-добра топлоизолация на помещенията Ви.

Важно е да знаете, че когато избирате дограма за Вашия дом, критерият трябва да бъде високото качество, а не ниската цена. В противен случай, може да се наложи съвсем скоро, отново да сменяте дограмата в дома Ви.