Монтаж на дограма

Монтажът на дограма е една от най-важните дейности при строителство или ремонт на дадена сграда. Тя придава завършен вид на сградата, а освен това се грижи за шумоизолацията и топлоизолацията на помещенията. Разнообразието от форми, цветове и дизайни на дограми е голямо, и това позволява да изберете такава, която да подхожда както на интериора, така и на екстериора на сградата. Изборът на дограма зависи от Вашите лични желания и възможности, като трябва да се има предвид, че не цената е решаващия фактор при избора на дограма, а нейните качества и свойства.

Най-често използваните материали при изработка на дограма са дърво, алуминий и PVC. Дървената дограма си остава „класика в жанра”, макар че отстъпва на другите, по-съвременни видове дограма. Има си хора, които я предпочитат, тъй като тя е топлопроводима и издръжлива, има естествен красив вид, който внася допълнителен уют и комфорт в стаите. Осъвременените технологии за изработка на дървена дограма повишават нейното качество, като по този начин се заличават някои от недостатъците й. Освен всичко останало, дървената дограма е и по-евтина, тъй като обработката на дървото става бързо, а и самият дърводобив е сравнително евтин. Поддръжката на такава дограма се състои в боядисване или лакиране през 7-8 години, което също е икономически изгодно.

Другите два вида дограми, алуминиева и PVC, са безспорни хитове в наши дни. Изработени са от материали с доказани шумо и топлоизолиращи качества, а освен това, алуминият е и с много дълъг живот.

В зависимост от това, къде ще бъде поставена, алуминиевата дограма се дели на топли и студени профили. Така например, ако Ви трябва врата за банята, студеният алуминиев профил ще Ви свърши идеална работа. Освен това, студеният алуминий е подходящ и за магазини, входни врати на блокове, помещения на приземни етажи и т.н. Когато обаче се касае за външен прозорец, алуминиевата дограма трябва да бъде с термомост, който осигурява оставането на топлината в помещението. Най-предпочитана обаче е PVC дограмата. Изработва се от пластмасов полимер, не допуска шумът от улицата да се чува в стаята, осигурява добра топлоизолация, почиства се лесно и има разнообразие от стъклопакети и цветове. Освен това, производителите на PVC дограма се стараят да предложат по-високо качество на клиентите си, и поради тази причина постоянно търсят нови и нови технологии, за да подобрят качествата на този вид дограма. Днес се предлагат 6 и дори 7 камерни профили, които гарантират отлична шумоизолация и перфектна топлоизолация.

Както вече казах, не цената е решаващия фактор при избора на дограма, а качествата, които тя притежава.