Повече слънце с покривни прозорци

Повечето хора обичат слънчевите лъчи да греят в дома им, но не винаги това е възможно и те се примиряват дори и в хубаво време да стоят в мрачните стаи. Това не е много добър ход, защото винаги има какво да се направи и домът ви да стане много по-уютен и светъл, а така и вие самите да засияете.

Необходимо е да ви кажем, че слънчевите лъчи, не само правят домът ви по-приятен, но отбелязват и детайлите в него и така той изглежда много по-красив, особено в кухнята или банята. Решението е едно и е измислено от световно известният Шанън Уейганд, който е дизайнер от Кълъмбъс, Охайо и предлага на хората решение с поставянето на покривни прозорец, който да внесе светлина в домът ви.

Това, което обяснява дизайнерката е, че с помощта на този вид прозорци ще можете не само да имате повече светлина в помещението, в което го поставите, но и ще поканите природата вътре с лекота. Тя обяснява, че не на всяка стена може да се постави прозорец, за това алтернативата е ясна – покривът е идеален за целта, а през лятото върши още по-добра работа за охлаждането на помещението.

Важното, когато вземате решение за този вид прозорци е да планирате всичко много прецизно и да се допитате до специалисти, които си разбират от работата и които могат да ви дадат именно това, от което имате нужда.

Обобщен съвет дава и Аръл Гелнер, който е много известен архитект. Той обяснява, че е нужно да сте наясно какво искате и да имате представа как ще изглежда в съзнанието си, защото ако пробиете покрива на място, което не е подходящо можете горчиво да съжалявате. Гелнер е на мнение, че покривните прозорци в различните помещения се различават изключително много и ефектът от тях е коренно различен от този на прозорец на стената. Според архитектът, разликата в двата вида прозорци се корени в това, че прозорците които са поставени на стената пропускат лъчите с малък ъгъл през зимните месеци и лъчите които са с по-голям ъгъл през лятото биват ограничени, а функцията на покривните прозорци е точно обратната.

Важното е да следвате движението на слънцето, защото именно то ще ви помогне в това да изберете къде да продупчите покривът, както и поради фактът, че покривните прозорци на южни покриви вдигат температурата в стаята, а северните вкарват по-мека и приятна светлина, без да сте като в парник.

Важен момент при изборът на покривни прозорец е и какви мебели имате, защото ако искате те да останат цветни и естествени трябва да си изберете и подходящото стъкло, което да блокира ултравиолетовите лъчи, които съсипват цвета на мебелите. Другият вариант за предпазване на мебелите щорите, които са специално за такъв вид прозорци.

Съветът на специалистите е да избирате смело и то колкото се може по-голям размер, за да може светлината да влиза по-добре в помещението и да ви е по-комфортно. Другият ценен съвет е да се спрете на цилиндричната форма, като естествено се съобразите с пространството, което имате, защото покривни прозорец с такава форма улавя светлината, след което я отразява в алуминиева тръба, която я отвежда в стаята по много интересен и приятен начин. Другото важно за този вид покривни прозорци е, че те са лесни за монтиране и ви предоставят естествена светлина в стаите, които са по-малки за по-големи прозорци.

Наистина трябва да отбележим, че не всеки човек би се осмелил да си сложи прозорец на покрива, но това е наистина добро решение и ако се замислите ще установите, че е действително проява на добра естетика. Другото преимущество е, че въпросните прозорци са и много практични, но не и когато са с изглед към улицата, това ще е проява на лош вкус, според Гелнер. Според него, те трябва да се монтират на вътрешната страна, като е хубаво да бъдат на една линия с врата или друг прозорец. Такава подредба не само ще ви донесе класа и възхищение от околните, но и ще ви предостави повече светлина.

Според Уейганд поставянето на покривни прозорец ще ви накара да възприемате помещението като много по-голямо и обширно, което е един вид много приятна оптическа измама, а ако сте поставили прозорец с орнаменти ще останете очаровани от крайният резултат.

Така разбрахте значението и необходимостта от покривните прозорци.