Предимства и недостатъци на алуминиевата дограма

Както всяко едно нещо, така и алуминиевата дограма си има както предимства, така и недостатъци. И ако до преди двадесетина години, когато се появиха първите алуминиеви профили, никой не е очаквал че именно те ще се превърнат в един от неизменните елементи на съвременното строителство, то днес това вече е безспорен факт. И този материал днес се използва не само за изработка на дограма, но и за ред други неща – витрини, улични атракции, павилиони и т.н.

Предимствата на алуминия го правят приложим почти навсякъде. Материалът е лек, но издръжлив. Трудно, да не кажа неподатлив на корозия, не се деформира вследствие на атмосферните влияния. Освен това, алуминиевата дограма има антивзломни качества, което я прави нехаресвана от евентуални крадци. Алуминиевият профил издържа на температури от 80 – 100 градуса. Те са пожароустойчиви, а освен това и не отделят вредни вещества при евентуален пожар.

Пластичността на алуминия позволява от него да бъдат изработвани всевъзможни форми. Той позволява на проектантите да изпълняват идеите си безпроблемно. Дори и при значително натоварване, алуминиевият профил не се огъва, не се деформира и не променя формата си. Трябва да отбележим обаче, че тук не става дума за алуминия като метал, а за неговите многобройни сплави – като се започне от алуминиевата дограма и се стигне чак до огромните шедьоври на строителството. Алуминият е подходящ и приложим почти навсякъде, благодарение на гъвкавостта и издръжливостта си. От него могат да се направят огромни конструкции, без да се налага допълнителна употреба на други метали.

Както казах, алуминият не се измята и не се деформира вследствие на атмосферните условия. Това не позволява по него да се образуват неравности, които да задържат прах и мръсотия. А това пък от своя страна, прави алуминиевият профил лесен за почистване.

Съвременните технологии позволяват направата на т.нар. топли и студени профили, като тази разлика често е решаваща за крайната цена на изделието. В сгради, където няма отопление и атмосферната температура не е от значение, се поставят студени профили. В помещенията където топлината е от голямо значение обаче, се прилагат топлите профили. Те (топлите профили) имат специални добавки които се прилагат в тях, и по този начин се повишават шумо и топлоизолиращите свойства на дограмата.

В наши дни има множество фирми, които предлагат изработка и монтаж на алуминиева дограма. Някои от тях изработват профилите си така, че да се отличават от тези на конкурентите. Вие сами решавате коя фирма да изберете, а за нейните служители остава задачата да изпълнят поръчката Ви така, че да докажат и наложат фирмата на пазара за дограми.