PVC или Дървена дограма?

Уж много хора твърдят, че няма по-добра дограма от дървената, а в същото време, същите тези хора избират PVC дограма за домовете си. Вероятно ще се запитате защо е така? Ами просто защото, преди да направят немалката инвестиция за подмяна на дограмата, хората преценяват всички плюсове и минуси на различните видове дограма, и то в дългосрочен аспект.

Знаете, че дограмата не се подменя всеки ден, освен това домът Ви се превръща в строителна площадка при подмяната й, и поради тези причини, при избора на дограма трябва добре да се обмислят нещата. Както PVC дограмата, така и дървената такава, си имат своите предимства и недостатъци. Ето защо, сега ще се опитаме да Ви представим положителните и отрицателните черти на всеки един от двата вида дограма.

На първо място, PVC дограмата е трудно запалима – тя може да издържи минимум 30 минути на 150 градуса температура. Не може обаче да се каже същото и за дървената дограма. За сметка на това обаче, дървото е естествен материал, който позволява на дома Ви да диша, а и не позволява появата на конденз.

PVC-то също може да не позволи появата на конденз, тъй като съществува система за циркулация на въздуха, вътре в самите профили. По качества за топлоизолация, PVC дограмата също превъзхожда дървената. Прозорците от PVC нямат нужда от лакиране или боядисване, а цялата им поддръжка се състои в измиване на стъклата и почистване на касите, от време на време. Дървената дограма обаче, трябва да бъде периодично боядисвана или лакирана, често стъклата са поставени с помощта на маджун, който се налага да бъде подменян почти всеки сезон, тъй като се рони и пада.

PVC дограмата не може да бъде нападната от дървояди, което обаче не важи за дървените прозорци. Освен това, в следствие на атмосферните влияния, дървените прозорци и врати се деформират и измятат, което затруднява безпроблемното им отваряне и затваряне.

Въпреки че от всичко казано до тук, става ясно че дървената дограма има множество недостатъци, то трябва да кажем, че ако е изработена по най-съвременните технологии, да е добре уплътнена и импрегнирана, то тя е изключително висококачествена. Това обаче си е скъпо удоволствие, което дори надвишава цената на PVC дограмата, а то (PVC-то) има дори и по-добри качества.

Няма нужда да говорим за старата дървена дограма, която е поставяне преди 15, 20 или повече години. Всеки решил да подмени тази дограма с нова, независимо дали е PVC, дървена или алуминиева, то със сигурност е взел най-доброто решение.